Gratis Website – Vergelijking van de beste aanbieders

Als je jouw eigen website gratis maken wil, dan heeft het zin om vooraf te weten wat je krijgt voor je geld of voor iets dat gratis wordt aangeboden. De meeste aanbieders die je proberen te lokken met een gratis homepage zijn ook aanbieders van Online Website Bouwers, dus een service waarbij je een totaalpakket krijgt: editor, domein, opslagruimte (webspace genoemd).
Voor wie ongeduldig is, heb ik een overzicht gemaakt van de aanbieders van gratis websites met de belangrijkste voor- en nadelen. Verderop vind je de uitgebreide informatie van wat er allemaal aangeboden wordt.

 1. Overzicht van de aanbieders
 2. Functies en diensten
 3. Voor- en nadelen van de gratis aanbiedingen
 4. Waarom bieden die firma’s hun websites kosteloos aan?
 5. Conclusie: Heeft een gratis homepage zin?

Leestijd ong. 4 minuten | stand: 03.01.2018 | door Dirk Fuhlhage

1) Overzicht van de aanbieders van online websitebouwers voor een gratis homepage

1JimdoDomain: Die kostenlose Jimdo Seite kommt mit Subdomain, Beispiel: www.meine-domain.jimdo.com

Werbung: Dezente Werbeeinblendung im unteren Bereich der Homepage

Premium: Eigene Domain und werbefrei ab 5,00 €

Ausführlicher Jimdo Testbericht

2Wix LogoDomain: Komplizierte Subdomain, die man nicht wirklich kommunizieren kann, Beispiel: www.nutzer123.wixsite.com/meine-domain

Werbung: Wix-Werbung im Header und Footer-Bereich eingeblendet

Premium: Eigene Domain und werbefrei ab 9,16 €

Ausführlicher Wix Testbericht

3WeeblyDomain: Kostenlose Weebly Seite mit Subdomain, Beispiel: www.meine-domain.weebly.com

Werbung: Im Footer „Powered by Weebly“ als aufklappendes Anmeldeformular

Premium: Eigene Domain und werbefrei ab 7,00 €

Ausführlicher Weebly Testbericht

4webnodeDomain: Die kostenlose Webnode Seite kommt als Subdomain, Beispiel: www.meine-domain.webnode.com

Werbung: Werbebutton im Footer, sehr unaufdringlich

Premium: Eigene Domain und werbefrei ab 9,95 €

Ausführlicher Webnode Testbericht

2) Wat krijg ik als ik een gratis website creëer?

De hierboven genoemde aanbieders stellen je een gratis website ter beschikking. Dat klopt weliswaar, maar er zijn wel enkele beperkingen waarvan je je goed bewust moet zijn. Om je eigen website in te richten, dien je jezelf eerst bij de aanbieder te melden. Daarvoor volstaat meestal je e-mailadres. De hierboven vermelde aanbieders vragen niet onmiddellijk naar betaalgegevens. Eerst bezorgen ze jou de toegangsdata en een paswoord om je eigen homepage te bouwen. Op dat ogenblik kan je dus werkelijk beginnen. Wat heb je nu en wat kan je doen?
Wat je krijgt bij een gratis homepage: In feite kan je nu de basisversie van het modulair systeem gebruiken. Met behulp van de editor kan je jouw homepage aanpassen en van inhoud voorzien. Dat is allemaal gratis, maar waar zit het addertje onder het gras? Bij gratis homepage module-varianten zijn er 3 belangrijke beperkingen:

1) Domein: De nieuw aangemaakte internetsite krijgt een zogenaamd subdomein toegewezen. Na de domeinnaam die jij zelf gekozen hebt, volgt nog bijkomend de naam van de aanbieder. Het voorbeeld van Jimdo maakt het duidelijk.

Gratis Domein

Een „echt“ domein, een zogenaamd top level domein, dat zonder extra’s verschijnt, (vb. www.mijn-domein.be) dient bij een centraal register aangemeld te worden. (In België is dat DNS Belgium. In Nederland kan je terecht bij de SIDN.) Deze dienst kost altijd geld. Een gratis domein heeft steeds die extra benaming omdat het maar een subdomein is.

Als je van plan bent om een site te creëren voor je hobby of voor andere persoonlijke doeleinden, dan is zo een gratis domein voldoende. Als je jouw website voor professionele doeleinden gebruikt, en als je wenst dat het domein jouw firma weergeeft, dan kan je beter een „echt“ domein kiezen zonder de naam van de aanbieder.

2. Reclame: De aanbieder maakt gebruik van de nieuw ingerichte homepage om reclame voor zijn eigen diensten te tonen. Daarmee verdient hij niet noodzakelijk geld, maar het breidt wel zijn potentiële klanten uit. De intensiteit en de grootte van de reclame die verschijnt, verschilt van aanbieder tot aanbieder. Meestal gaat het om een bescheiden vermelding onderaan je homepage, in de zogenaamde voettekst. Als iemand jouw site bezoekt, kan hij zien met welke dienst jouw internetsite werd aangemaakt.

Weebly Reclame Footer

3) E-mailadres: Daarenboven moet je het op een gratis homepage zonder passend e-mailadres doen. Je kan geen eigen e-mailadres aanmaken zoals bijvoorbeeld info@mijn-domein.be in de gratis variant omdat de aanbieder met een subdomein werkt.

3) Voor- en nadelen van een gratis homepage

Voordelen

 • Geen financiële verplichtingen en geen contract
 • Gratis testen van het systeem voordat je beslist
 • Eigen gratis platform om jezelf aan de wereld bekend te maken

Nadelen

 • Door het subdomein en de reclame ziet het er niet erg professioneel uit
 • Je hebt geen zelfstandig domein, doch slechts een subdomein
 • Je kan slechts een beperkt aantal pagina’s maken
 • Reclame van de aanbieder op jouw eigen homepage
 • Beperkte opslagruimte
 • Beperkte ondersteuning of zelfs helemaal geen
 • Beperkte basisfuncties

4) Wat brengt zo een gratis dienst op voor de aanbieder?

Een volledig pakket voor een homepage aanbieden, kost de aanbieder natuurlijk ook geld. Er gaat heel wat werk in het ontwikkelen van de producten en er is geld nodig om de dienst ter beschikking te stellen. Ook het onderhoud en de optimalisatie van servers waarop de homepages van de gebruikers staan is een kostelijke zaak. Tenslotte moet de aanbieder door de gratis homepage ook geld verdienen om het voortbestaan van zijn diensten te verzekeren. Hoe doet hij dat? Freemium Modell Het „freemium model“ concept is tamelijk eenvoudig, samengesteld uit de woorden „free“, wat „gratis“ betekent en „premium“ wat je als „superieur“ kan vertalen. De aanbieder van de homepage-diensten biedt niet alleen een gratis homepage aan doch ook nog verdere pakketten die dan wel betaald dienen te worden, de zogenaamde premium pakketten. Wat een premium-dienst precies bevat, varieert en wordt in de uitgebreide test vergeleken. Meestal heb je bij de betaalde versies meer functies, je krijgt je eigen domein en een homepage zonder reclame. Voor de aanbieder betekent dit dat hij nieuwe klanten kan winnen door ze eerst iets gratis aan te bieden. De gebruikers die ontdekken dat ze meer nodig hebben, die bijvoorbeeld een eigen domein willen of de reclame helemaal niet prettig vinden, kunnen hun homepage naar een premium-dienst opwaarderen, die dan betaald dient te worden. De betalende gebruikers nemen dus de kosten over voor de volledige infrastructuur, zodat gratis aanbieden voor de anderen mogelijk is.

5) Conclusie: Heeft een gratis homepage zin?

Ik hoop dat ik dit onderwerp een beetje duidelijker voor je kon maken. Kort en bondig kan je samenvatten dat een gratis homepage de moeite is om uit te proberen voor bepaalde, persoonlijke doeleinden.

Wil je jouw intrede in het internet echter professioneel doen, dan zal je vroeg of laat toch overwegen of je niet overstapt naar een betaalde versie, zodat je jouw eigen domein hebt en een site zonder reclame. De prijzen voor deze dienst zijn echter acceptabel en worden door ons vergeleken.

Foto bron: © abcmedia – Fotolia.com, © lculig – Fotolia.com