Samenvatting test van de Strato websitebouwer test

In tegenstelling tot de meeste andere aanbieders van homepage modulaire systemen, is Strato geen nieuwkomer, maar een sinds 1997 bestaand bedrijf dat een breed palet aan producten aanbiedt (Webhosting, domeinen, server, enz.). In 1997 opgericht, heeft Strato zijn huidige hoofdzetel in Berlijn en is het een der belangrijkste spelers op de Webhosting-markt.

Het „Livepages“ homepage modulair systeem van Strato doet het in onze test echter jammer genoeg niet zo goed. De functies zijn onoverzichtelijk en de designs doen een beetje antiek aan. Onze kritiekpunten in detail vind je onderaan in de meer uitgebreide Livepages-test.

Overzicht van de testresultaten

Testcategorieën

Testpunten

Commentaar

Eenvoudig 3/5 Het inrichten en bewerken van een Strato Livepage is een beetje ingewikkeld vergeleken met andere aanbieders. Als je aan de homepage iets verandert, kan je het resultaat niet onmiddellijk zien. Pas na opslag van de aanpassingen worden ze op de site getoond.
Prijs 4/5 Er worden 3 verschillende pakketten aangeboden, vanaf de Basic Homepage voor € 3,90 tot de Firma’s Homepage Pro voor € 14,90 per maand. Alle pakketten kunnen 30 dagen lang gratis getest worden en de prijs-prestatie verhouding is goed. Duur van een contract is 12 maanden. Jammer genoeg is er geen volledig gratis versie, en daarvoor trekken we een punt af. Een homepage voor een firma inrichten kost trouwens extra en het bedrag ligt omtrent de € 8,60. Daarenboven duren deze contracten dan weer 24 maanden in plaats van slechts 12.
Setup-snelheid 2/5 Aangezien zeer vele persoonlijke gegevens (inclusief verbinding met je bank) reeds bij de eerste aanmelding worden opgevraagd, duurt het lang voordat men aangemeld is. Het grootste minpunt is echter dat wanneer je jouw bestelling vrijschakelt (de code ontvang je per sms), dat je dan op een pagina terecht komt waarop niets beschreven staat hoe het nu verder gaat. Je voelt je daar een beetje aan je lot overgelaten. Dat die vrijschakeling dan nog een paar uren duurt en dat je voordien je Livepage ook niet bewerken kan, verneem je nergens. Nadat je Livepage dan eindelijk vrijgeschakeld is, volgt een installatiemarathon waarbij je reeds enkele functies kan zien. Zie verder.
Gebruikersomgeving 3/5 Al bij de basisinstelling voelt de gebruikersomgeving veel te technisch en oudbakken aan. Die indruk verdwijnt niet naarmate je verder werkt. Positief is wel dat een aantal stappen met behulp van een video worden verklaard.
Personalisatie 3/5 Het maximaal aantal pagina’s is in het pakket „Homepage Basic“ jammer genoeg tot 20 beperkt. Met het pakket voor bedrijven is er geen limiet op het aantal pagina’s. Bestaande designs kan je maar beperkt aanpassen.
Designs en Templates 2/5 Strato biedt met Livepages in totaal meer dan 300 branche-voorbeelden aan met inbegrip van voorstellen voor passende teksten en foto’s. Het design leg je al vast bij het opzetten van de site. Doordat de designs niet er groot zijn, is het moeilijk om concrete voor- en nadelen voor een eigen homepage te herkennen. De meeste designs zien er niet bepaald modern uit.
Mobiele presentatie 1/5 Een eigen, voor mobiele eindapparatuur geoptimaliseerde pagina wordt niet aangeboden, maar het design dat we voor de test kozen zag er nog intact uit toen we het op onze smartphone opriepen. Daarom toch nog een punt.
SEO 4/5 SEO-instellingen zoals titel, beschrijving en trefwoorden kun je voor elke pagina separaat invoeren. Opgelet: voorstellen voor tekst voor de branche-voorbeelden verleiden ertoe om die voorstellen exact over te nemen, wat leidt tot dubbele inhoud op het internet. Dit is voor zoekmachines niet optimaal.
Analysemogelijkheden 3/5 De Livepages hebben een ingebouwde, zeer rudimentaire analysefunctie. Niettemin kan je van Google Analytics gebruik maken. Nadeel daarbij is dat het tamelijk complex wordt, en dat je het voor elke pagina opnieuw moet doen. De kans op fouten stijgt daardoor merkelijk.
Speciale functies (vb. Widgets) 4/5 Strato biedt diverse widgets zoals een „bezoekersteller“ of „Enquêtes“, maar jammer genoeg kan je geen social media inbouwen. Video’s toevoegen gaat wel.
Totaal resultaat 30/50

60%
Op gebied van functies en gebruiksvriendelijkheid haalt het modulair systeem van Strato het jammer genoeg niet tegen de andere aanbieders. Je merkt dat het homepage modulair systeem bij Strato gewoon een van vele producten is. Daardoor word je continu verleid nevenproducten aan te schaffen waardoor alles nog complexer wordt.

Testdetails

Strato Homepage: Strato’s homepage ziet er aantrekkelijk en modern uit. De diverse mogelijkheden/pakketten worden overzichtelijk gepresenteerd.

Strato-Startseite

Aanmelden: Strato Livepages biedt 3 verschillende pakketten aan en nog voordat je jezelf aanmeldt wordt verwacht dat je al een pakket gekozen hebt. Een overzicht van elk pakket toont welke functies er inbegrepen zijn. Voor onze test kozen we het pakket „Homepage Basic“.

Aanmelden doe je in 4 stappen (keuze van het pakket, opties, personalisatie en bestelling afsluiten). Jammer genoeg word je al tijdens het aanmeldproces verleid tot de aankoop van nevenproducten. Je krijgt dus naast jouw keuze nog andere aanbiedingen die eventueel interessanter zijn, zoals bijvoorbeeld „SEO met de STRATO rankingCOACH“. Zo een aanbod is misschien wat voorbarig want tenslotte wil je als gebruiker toch eerst en vooral je homepage creëren.

Strato-Anmeldung

In de tweede stap „opties“ kies je het domein voor je homepage en daarna beland je al dadelijk bij „personalisatie“. De naam van deze stap is een beetje verwarrend, want Strato begrijpt hieronder enkel het invoeren van de gegevens van je bankrekening. Betalen gaat enkel door middel van automatisch incasso.

Nadat je de bestelling afgesloten hebt, krijg je per sms een code om je website vrij te schakelen en een bevestiging van de bestelling. Dat is verwarrend want een directe link naar de nieuwe Livepage zit er niet bij. Nadat je dan de login naar het modulair systeem gevonden hebt, stuit je op het volgende probleem. Klantnummer (of domein) plus paswoord zijn nodig om in te loggen. Deze gegevens zendt Strato pas nadat je pakket vrijgeschakeld is. Dit staat nergens beschreven en duurt ongeveer 3 uur.
Bewerking en basisinstellingen van de Livepage: Nadat je met succes aangemeld bent met de gegevens die je per e-mail ontvangen hebt, krijg je toegang tot het klantenmenu van Strato. Ook hier is het allesbehalve vanzelfsprekend hoe je naar je eigen homepage geraakt. Als je de link om te bewerken gevonden hebt (in het menu onder „Homepage vormgeven“) kan je eindelijk beginnen. Je komt bij de installatie-assistent terecht, zoals in volgende screenshot te zien is:

Strato-Livepages-Bearbeitung

Basisinstelling: Een video wordt gestart waarin de eerste stappen voor het creëren van je Livepage uitgelegd worden. De basisinstellingen doe je in 5 stappen (telkens met een video om het uit te leggen):

  • Branche (Kies de passende branche voor je homepage)
  • Design (Voorbeelden en keuze van de kleuren, nog eens in 5 kleinere stappen onderverdeeld: designs, hoofdgrafiek, menu design en titel, logo, voettekst)
  • Indeling (hier wordt de basisstructuur van je homepage gemaakt)
  • Inhoud (tips voor het aanleggen van de eerste inhoud, hier worden alvast tekstvoorbeelden meegeleverd die je vooral niet gewoon mag overnemen, doch moet aanpassen, omdat anders dubbele inhoud op het internet terechtkomt. Om dit te testen, heb ik naar de voorbeeldtekst „Over ons“ gezocht en bij Google vond ik 94.000 keer dezelfde tekst, zie: Duplicate Content tengevolge van voorbeeldteksten)
  • Publiceren (in deze stap kan je door middel van de button „optimalisering voor zoekmachines“ nog belangrijke instellingen doen, vooraleer de Strato Livepage gepubliceerd wordt)

Na deze instellingsmarathon is je eigen homepage eindelijk online en je kan al een eerste blik op de site werpen. Hier stoot je dan echter weer op een „dead end“ want de links die je zouden moeten verder voeren naar publicatie zijn enkel „homepage bekijken“ en „back-up maken“. Om verder te werken aan je site moet je terug naar het Strato klantenmenu gaan. Publicatie lukt pas wanneer je nog eens een bevestigingse-mail gekregen hebt met informatie hoe je jouw site kan verbeteren.

Nieuwe elementen toevoegen: In tegenstelling tot de meeste andere aanbieders van homepage modulaire systemen kan je bij Strato Livepage niet eenvoudig met klikken en slepen werken. Om nieuwe inhoud toe te voegen moet je in de bewerkingsmode van de site gaan en de cursor op de locatie plaatsen waar je het element (bv. een afbeelding) wil toevoegen. Kijk maar naar de screenshot:

Strato-Bearbeitung

Telkens wanneer je iets aan de site verandert, moet je opnieuw publiceren. Dat knabbelt het plezier weg en je gaat de moed verliezen.

Navigatie en nieuwe pagina’s: De navigatie van de site kan zonder problemen elke keer veranderd en aangepast worden. In de Basic-versie is het maximum aantal pagina’s jammer genoeg tot 20 beperkt. Een voordeel tegenover andere systemen is hier echter dat je zelf kan beslissen over het adres van een subpagina.

Conclusie: Zoals reeds voorheen gezegd, is Strato een grote onderneming die vele producten voor het internet aanbiedt. Dat leidt automatisch daartoe dat je gedurig geconfronteerd wordt met opdringerige aankoopadviezen. Strato houdt zich geen 100% bezig met het homepage modulaire systeem en dat merk je bijvoorbeeld aan de gebruiksvriendelijkheid. Kijk maar naar het proces om aan te melden. Al met al doen de Livepages een beetje stijf en overmatig technisch aan. Een betere beoordeling kunnen we dus echt niet geven.

laatste update op 03.01.2018 | door Dirk Fuhlhage

Strato Logo

Strato Bewertung: 60/100

Gründung: 1997
Hauptsitz: Berlin
Webseite: www.strato.de