Waarom zou je aan een online winkel beginnen?

Jouw klant zit al op het internet. Jouw producten ook? De laatste jaren is online handel drijven met rasse schreden gegroeid en online-omzet zal ook in de toekomst verder stijgen. Voor jouw klanten is het inmiddels al normaal om online te zoeken naar producten die ze vanuit de zetel thuis kunnen bestellen, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Met deze leidraad voor het inrichten van een online winkel willen we jou ondersteunen en tonen dat het echt geen heksentrukje is en dat het geen fortuin hoeft te kosten.
Dit zijn de hoofdstukken van onze leidraad:

Inhoud

 1. Voor wie is deze leidraad geschikt?
 2. Hoe richt je jouw eigen online winkel in?
 3. Het idee omzetten: de beste shopsystemen tegenover elkaar vergelijken
 4. Waar moet je zeker aan denken als je een eigen online winkeltje begint
 5. Inhoud voor je winkel vastleggen
 6. Structuur definiëren
 7. Wat is in België en Nederland al dan niet legaal?

Leestijd ong. 6 minuten | Laatste update: 03-01-2018 | Leidraad door Dirk Fuhlhage

Eigenen Onlineshop erstellen

1. Voor wie is deze leidraad om een winkel te beginnen?

Deze leidraad en de shopsystemen richten zich in de eerste plaats aan kleine producenten, handwerkers, handelaars, boetiekhouders die hun producten online willen verkopen. De voordelen van een eigen webwinkel voor jou als verkoper liggen voor de hand. Je winkel is de ganse dag open, je kan producten verkopen en klanten winnen, zonder dat je daar extra’s voor nodig hebt, of mensen dient te ontslaan.
Vele producenten en aanbieders overwegen daarom een eigen online winkel als bijkomend verkoopkanaal zodat ze hun producten ook online kunnen aan de man (of vrouw) brengen. Maar precies voor kleine aanbieders, bv. handwerkers die accessoires of juwelen maken, of makers van lekkernijen is de stap naar het internet omhuld in een waas van mysterie:

 • Hoe kan ik een eigen online winkel creëren? Die techniek is veel te ingewikkeld! Hoe ben ik legaal in orde? Dat kost vast veel te veel geld!

Wij willen precies de kleine handelaars de kennis geven om hun producten online te verkopen.
Dus: Laten we ervoor gaan. Jouw winkeltje gaat realiteit worden!

2. Hoe richt je jouw eigen online winkel in?

We hebben voor jou vdiverse shopsystemen getest, die allen werden gecreëerd met behulp van een homepage modulair systeem en zodoende voor beginners perfect zijn. Met deze oplossingen kan je een online winkel snel, zonder voorafgaande kennis en voor een klein budget omzetten. Sommige aanbieders stellen precies dat voor: een online winkeltje. Er zijn wel enkele beperkingen (vb. aantal producten, reclame, domeinnaam).
Een belangrijke factor bij het kiezen van je winkel is de beschikbaarheid van de volgende zaken: tijd, know-how en geld.
Kan je je bijvoorbeeld al direct bij het begin 100% op je online winkel concentreren, of heb je nog andere verplichtingen en wil je die winkel in het begin alleen in je vrije tijd beheren? Heb je al ervaring met andere online-projecten en ken je HTML, online marketing en dergelijke meer? Kan en wil je jouw winkel voor een paar duizend euro door een agentschap laten bouwen?

3. Het idee omzetten: de beste shopsystemen tegenover elkaar vergelijken

Hieronder vind je de door ons geteste shopsystemen voor dewelke je geen voorkennis nodig hebt, geen duur agentschap dient in te huren of waar jij de volledige controle hebt over de inhoud.
Onze aanbeveling: Aangezien Jimdo als enige homepage modulair systeem volledig voldoet aan de legale vereisten van Belgische en Nederlandse online shops en daarenboven goede instellingsmogelijkheden en designs biedt, kunnen we enkel deze aanbevelen.

1JimdoPro
– eenvoudig in te richten
– zoomfunctie voor de productafbeeldingen
– prijs: gratis-€15/maand
– eenvoudig te bestellen
– betalingswijze: PayPal, vooruitbetaling, bankrekening, onder rembours
– geoptimaliseerd voor mobiele eindapparatuur
– voldoet aan legale vereisten
– Accepteert vouchers

Contra
– Producten beperkt afhankelijk van het pakket (JimdoFree = 5 producten, JimdoPro = 15 producten, JimdoBusiness = producten zonder limiet)

2webnodePro
– Meertalig voor internationale shops
– Inbouw van prijsvergelijkingssites
– Betaalwijzen: vooruitbetaling, PayPal, kredietkaart
– Voorbeelden voor shops
– Geoptimaliseerd voor mobiele eindapparatuur
– Importeren en exporteren van producten

Contra
– Prijs: van € 6,65 tot € 33,35 per maand
– Bestelling: Geen aanduiding van verzendkosten, De check-out-stappen worden niet getoond
– legale vereisten: Geen verwijzing naar algemene voorwaarden en recht op annulering

3Wix LogoPro
– goede design-shopvoorbeelden per branche
– individuele aanpassingsmogelijkheden van de check-out en productpagina’s
– banner voor speciale aanbiedingen

Contra
– geen gratis shopversie, upgrade nodig: € 16,17 per maand
– Enkel btw-vermelding via externe diensten Google en PayPal
– geen automatisch genummerde facturen
– legale vereisten: Geen verwijzing naar algemene voorwaarden of recht op annulering

5WeeblyPro
– eenvoudige werkomgeving

Contra
– Weebly houdt zich niet zo intensief bezig met online shops, geen eigen check-out
– shopfunctie enkel mogelijk via Google Check-out of PayPal Business
– geen vermelding van de verzendkosten of btw
– vervult de legale vereisten niet: geen verwijzing naar algemene voorwaarden en recht op annulering

4. Waar moet je zeker aan denken als je een eigen online winkeltje begint

Voordat je vol vuur en gedreven door motivatie je winkeltje begint in te richten, dien je vooraf een paar zaken te overwegen in verband met je aanbod. De volgende vragen dienen als stof tot nadenken. Noteer je antwoord op deze vragen op een bladje papier om er ook later nog op terug te komen.

Wat heb je al? Laat je door je concurrentie inspireren. Doe een beetje research en google de belangrijkste begrippen die bij jouw producten passen. Welke webwinkels zijn er al in jouw marktsegment? Laat je niet ontmoedigen als je daar al een aantal concurrenten hebt. Let er eerder op wat zij precies goed doen en welke fouten ze maken. Laat je inspireren door de elementen die jou bevallen en probeer om de punten die de concurrentie niet zo goed heeft omgezet beter te doen in jouw shop. Zo krijg je alvast een beetje gevoel voor wat jouw toekomstige klanten online aangeboden krijgen.

Wat wil je verkopen? Hoeveel producten wil je op het ogenblik verkopen? Hoeveel kunnen dat er in de toekomst worden? Bij sommige online shops is het aantal mogelijke producten beperkt en dat is dus wel belangrijk als je op een later tijdstip je assortiment gaat uitbreiden.

Concentratie vs. variatie: Wat is JOUW Product? Het is verleidelijk om van alles en nog wat in je gamma op te nemen. Je hoofdproduct kan op de achtergrond geraken, maar je verdient er wel een euro meer mee. Steek je energie niet in te veel dingen tegelijk. Het internet bulkt van dergelijke shops en klanten blijven daar niet lang. Als je zelf gedraaide honing verkoopt, blijf dan daarbij en begin niet ook theekopjes aan te bieden of boeken over de geschiedenis van de imkerij en dergelijke meer.

Wie zijn JOUW klanten? Niets is belangrijker voor jouw online winkel dan jouw klanten. Zonder klanten geen omzet, zonder omzet geen shop. Denk dus goed na aan wie je verkopen wil. Moeten groothandelaars zich aan jou wenden, zoek je naar een potentiële samenwerkingspartner of ga je voor eindgebruikers?

5. De inhoud voor je winkel vastleggen

Producten, foto’s en beschrijvingen: Eerst en vooral zijn er natuurlijk de producten. In een winkel is een product-presentatie onontbeerlijk met foto’s van hoge resolutie en goede kwaliteit en gedetailleerde beschrijvingen. Je klanten verwachten dat ook. Het spreekt vanzelf dat als jij jouw producten niet aantrekkelijk presenteert, dat je wel kan inpakken. In de 21e eeuw zijn internetgebruikers wel wat beters gewend. Als je nog geen professioneel ogende foto’s hebt, zoek dan naar een fotograaf in de buurt die zich in zoiets specialiseert en zie wat hij voor welke prijs aanbiedt.

Extra informatie bij de producten: Naast de producten zelf willen de klanten soms ook wel de story kennen die achter jouw winkel ligt. Dat schept een gevoel van vertrouwen. Pen een korte, sympathieke beschrijving van jezelf neer en laat de mensen weten waarom jij deze winkel hebt ingericht. Als je de klanten wil laten zien hoe je precies iets maakt, kan je een kleine blog aanleggen. Als je hem regelmatig met nieuwe inhoud voedt, komt deze bij Google ook hoger in de zoekresultaten te staan.

Beantwoorde vragen: Wat gebeurt er wanneer een klant iets bestelt? Hoe lang is de levertermijn? Wat zijn de verzendkosten? Beantwoord deze vragen in een FAQ of nog beter direct op jouw website daar waar de vraag zou kunnen gesteld worden, bijvoorbeeld tijdens het bestelproces. Bied ook een mogelijkheid aan om jou te contacteren. Dat verhoogt het vertrouwen en je toont dat er achter de website een mens steekt in plaats van een robot. Geef je telefoonnummer op, een formulier, een mogelijkheid om te chatten of gewoonweg je e-mailadres waar de klanten hun vraag naartoe kunnen zenden.

Vertrouwen is belangrijk Indien mogelijk, toon keurmerken, getuigenissen van bestaande klanten en doelgerichte informatie over de mogelijkheid om te ruilen of retourneren.

6. Structuur definiëren

Structuur: Uit de inhoud die je gedefinieerd hebt en uit het vorige hoofdstuk kan je nu de structuur afleiden van je online shop. Hou je aanbod overzichtelijk en eenvoudig. Dat zijn doorslaggevende karakteristieken van een goede shopstructuur.

Call to action: Wat moet een klant op jouw site doen? Het zou toch leuk zijn dat hij ook iets koopt, of niet? Maak het eenvoudig voor de klant in jouw shop. Overlaad hem niet met een massa flikkerende banners naar uitzonderlijke kortingen en promoties. Geef duidelijk aan dat je actie van jouw klant verwacht (call to action). Dat kan een klik op een product-teaser zijn of de „koop nu“ button zelf.

Categorisering van de producten: Ook de categorieën waarin je jouw producten kan onderdelen hebben hun invloed op de structuur. Het is echter niet altijd even duidelijk in welke categorie een product thuishoort. Meestal echter schiet je dat te binnen als je online winkel begint te groeien en 100 of meer producten bevat.

7. Wat is in België en Nederland al dan niet legaal?

In België en Nederland dien je op een paar zaken te letten als je een online winkel creëert.

 • Colofon: In de colofon dien je de contactgegevens te vermelden van de persoon die voor de website verantwoordelijk is. Vermeld tenminste het volgende: voornaam, familienaam, adres, e-mailadres, telefoonnummer.
 • Productprijzen dienen vermeld te worden met btw.
 • Recht op annulering en algemene voorwaarden: Deze beide punten dienen actief door de koper bevestigd te worden voordat de bestelling verstuurd wordt. Meestal gebeurt dit door een vakje aan te vinken.
 • Bestel-button: Sinds eind 2012 is het bij wet vastgelegd dat je op de bestel-button duidelijk toont dat de klant hier een transactie aangaat waarvoor hij dient te betalen. Om met de wet in orde te zijn, moet de button bijvoorbeeld de tekst „bestelling met betalingsverplichting“ vermelden.

Conclusie

Nu je deze leidraad gelezen hebt, zou je normaal gezien je eigen online winkel moeten kunnen creëren en je zou moeten weten wat de belangrijkste punten zijn waar je moet mee rekening houden. Naast de door ons voorgestelde shopsystemen zijn er natuurlijk nog een hele resem andere mogelijkheden om je winkel te creëren, maar wij hebben een kleine greep uit het gamma gehaald die voor beginners goed bruikbaar is en waarmee je snel een goed ogend resultaat bereikt.
Met onze aanbeveling voor de Jimdo Webwinkel zit je alvast goed. In elk geval beantwoordt hun pakket aan de vereisten van de Belgische en Nederlandse wetgeving.

Als je wensen hebt of vragen betreffende deze leidraad, aarzel niet en stuur me een berichtje.

Fotoquellen: © Do Ra – Fotolia.com, © bluedesign – Fotolia.com